Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια περιέχουν πληθώρα υγιεινών λιπαρών όπως τα μονοακόρεστα και πολύακόρεστα και τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες που, σε συνεργασία με τα λιπαρά τους, προσφέρουν τεράστια οφέλη στην υγεία αλλά και στην λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μερικά από αυτά είναι η μελατονίνη, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυ-φαινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.

Επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο Journal of Nutrition και πιο συγκεκριμένα στην κλινική δοκιμή των J.Obrien, Ο.Οkereke και F.Grodstein, φάνηκε ότι η κατανάλωση καρυδιών έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε μερικούς ενδιάμεσους δείκτες χρόνιων παθήσεων, όπως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία οξείδωσης, υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στα συμπεράσματα της εν λόγω επιστημονικής δημοσίευσης διατυπώθηκε η συσχέτιση της αυξημένης  κατανάλωσης καρυδιών με μειωμένο κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα στην επιστημονική δημοσίευση στο British Journal of Nutrition των Peter Pribis, Rudolph N. Bailey (κ.λπ.) με “Τίτλο Effects of Walnut Consumption on cognitive performance in young adults” δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών με κέλυφος ή και τα δύο είναι ικανή να μεταβάλλει τις γνωστικές επιδόσεις στον άνθρωπο ίσως να προλαμβάνει ή να αναστρέφει τις επιπτώσεις του νευροεκφυλισμού στη γήρανση. Σημειώνεται δε πώς η αυξημένη πρόσληψη καρυδιών φαίνεται να καθυστερεί την γνωστική γήρανση του εγκεφάλου έως και 2,5 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτή, συμμετέχοντες σε μια πειραματική ομάδα κατανάλωναν το δοκιμαστικό γεύμα (μπανάνα με καρύδια) για τις πρώτες 8 εβδομάδες ενώ η άλλη πειραματική ομάδα ακολούθησε δίαιτα εικονικού φαρμάκου (μπανάνας χωρίς καρύδια). Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά στην πρώτη πειραματική ομάδα με σημαντική βελτίωση μετά τη συμπλήρωση καρυδιών.

Στα συμπεράσματα η μελέτη σημειώνει πως σε πρακτικό επίπεδο ίσως φοιτητές ή νέοι επαγγελματίες με κοινωνικές σπουδές, τα μαθηματικά, οι συναφείς επιστήμες ή άλλοι τομείς που συνεπάγονται κριτική σκέψη ή λήψη αποφάσεων θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφεληθούν και να αποκτήσουν ένα μικρό πλεονέκτημα μέσω της κανονικής κατανάλωσης καρυδιών.

Επιπλέον μπορεί να υπάρχει ανησυχία ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, σε αυτές τις δύο ομάδες, η αυξημένη πρόσληψη ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους. Παρομοίως, σε άλλες προοπτικές μελέτες κοόρτης και κλινικές δοκιμές, η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών συσχετίστηκε με μειωμένη περιφέρεια μέσης, μικρότερη αύξηση βάρους και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα συμπεράσματα της ανωτέρω μελέτης καταλήγουν πως σε σύγκριση με τις δίαιτες ελέγχου, οι δίαιτες εμπλουτισμένες με καρύδια δεν αύξησαν τον δείκτη μάζας σώματος ή την περιφέρεια της μέσης σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση βρώσιμων καρυδιών, περίπου 30 έως 50 g/d, στην τυπική διατροφή θα ήταν ενδεδειγμένη για να εξασφαλιστούν διάφορα οφέλη για την υγεία χωρίς τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.

Ποιο ποσό πρέπει να καταναλωθεί για να προσφέρει οφέλη για την υγεία;

Έχει παρατηρηθεί συνολική προστατευτική επίδραση για όσους καταναλώνουν τουλάχιστον μία έως τρεις μερίδες την εβδομάδα, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 4 έως 12g / ημέρα. Tο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο σε όσους κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα.

Έτσι, οι συμβουλές κατά της κατανάλωσης καρυδιών σε όλη τη διάρκεια της μελέτης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης αυτών των τροφών σε όλη τη ζωή.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με εν ενεργεία μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Υγεία (M.Sc Public Health) | Μετεκπαίδευση στoν Σακχαρώδη Διαβήτη | Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.