Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Η σεροτονίνη ανήκει στις μονοαμίνες, μια ομάδα νευροδιαβιβαστών η οποία έχει άμεση συσχέτιση με την διάθεση, με την σωματική αλλά και πνευματική μας ηρεμία. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ενώσεις οι οποίες βοηθούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους. Ασυνήθιστες αλλαγές στην λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών νευρολογικών ασθενειών όπως αλτζχάϊμερ, πάρκινσον αλλά και κατάθλιψή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αν και η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως είναι το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά, ωστόσο δεν μπορεί να διαπεράσει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την αυξημένη   συγκέντρωση της στον εγκέφαλο μας και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας.

Ο μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε την αύξηση, αλλά και την σύνθεση της σεροτονίνης στον οργανισμό μας , στηρίζετε στην πρόσληψη τρυπτοφάνης, η οποία αποτελεί την πρόδρομο ένωση της σεροτονίνης, καθώς αυτή μπορεί να διαπεράσει το φράγμα σε μεγαλύτερο ποσοστό και να  συνθέσει σεροτονίνη με την βοήθεια του συνενζύμου φωσφορική πυριδοξάλη (PLP), το οποίο προέρχεται από την βιταμίνη Β6.

Η τρυπτοφάνη (Trp) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο δεν μπορεί να συντεθεί από το σώμα και ως εκ τούτου πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

 

Τροφές πλούσιες σε Τρυπτοφάνη

Κοτόπουλο 100γρ / 360mg

Γαλοπούλα 100γρ / 340mg

Τόνος 85γρ / 280mg

Σολομός 85γρ /260mg

Φασόλια 170γρ / 180mg

Βρώμη 85γρ / 175mg

Φακές 200γρ / 160mg

Κολοκυθόσποροι 30γρ / 120mg

Ηλιόσποροι 30γρ / 100mg

Ταχίνι 1κ. σούπας / 56 mg

Καρύδια 25 γρ / 50 mg

 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6

Εντόσθια

Αυγά

Μπανάνες

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Φασόλια

Δημητριακά ολικής άλεσης

Εμπλουτισμένα δημητριακά

 

Συμπερασματικά

Η ισορροπημένη και ορθά σχεδιασμένη διατροφή μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στην βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής μας υγείας. η παραπάνω ανάλυση βασίζετε σε επιστημονικές μελέτες που στηρίζουν την συσχέτιση της διαιτητικής πρόσληψης τρυπτοφάνης και σεροτονίνης και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την ψυχική υγεία ενός πληθυσμού.  Σημαντικό να τονίσουμε πώς θα χρειαστεί να υπάρξουν ακόμα περισσότερες έρευνες, οι οποίες θα τεκμηριώσουν την σπουδαιότητα της διατροφής στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

 

 

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με εν ενεργεία μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Υγεία (M.Sc Public Health) | Μετεκπαίδευση στoν Σακχαρώδη Διαβήτη | Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.